LONGERE CULTUUR

La Charité-Sur-Loire, priorij in boekenstad

De indrukwekkende priorijgebouwen en de enorme kerk met zijn twaalfde eeuwse toren boden ooit 5000 zitplaatsen, en zijn door de eeuwen versnipperd en verhakkeld in het stadcentrum verwerkt: er staan zelfs woonhuizen in het schip van de kerk. Momenteel wonen er vooral boekenwurmen, aan het aantal antiquariaten te zien: La Charité is officieel een boekenstad. Ook zoetekauwen komen er aan hun trekken: snoepjes met persoonlijkheid (charitois en charitoise) worden verkocht in de schaduw van het kerkportaal (Confiserie du prioré). Het office de tourisme (5, Place Sainte-Croix), heeft wandelparcours met uitleg over de priorij en over het thema van ‘het boek’.
www.lacharitesurloire-tourisme.com

Bourges, Lente-stad van Frankrijk

Bourges is een elegante en romantische stad die trots is op de indrukwekkende kathedraal (die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat), op zijn groene moerassen, het in die tijd originele paleis dat door Jacques Cœur in de vijftiende eeuw werd ontworpen, het edele voorkomen van de herenhuizen en tuinen naast de eenvoud van de religieuze gebouwen in de buurt van de stadswallen.

‘De Printemps de Bourges’, met honderden artiesten, laat de hele stad op muziek bewegen en vervolgens, gedurende de hele zomer, worden er meer dan 100 voorstellingen in de tuinen en op de pleinen gehouden, terwijl de Nuits Lumière (gratis klank en lichtspel vanaf zonsondergang) de geheimen van een rijk erfgoed openbaren…
www.bourges-tourisme.com

Nevers, Ville d’art et d’histoire

Gelegen op een heuvel, enkele kilometers van de samenvloeiing van de Allier en de Loire, staat deze hoofdstad van de Nivernais al sinds de 17de eeuw bekend om het mooie aardewerk, faience en gesponnen glas. De kathedraal St-Cyr-et Ste-Julitte, het Palais Ducal en het belfort getuigen van het glorieuze verleden, toen de graven van Nevers de macht in handen hadden. De heilige Bernadette Soubirous overleed hier in 1879, en haar lichaam, dat tot drie keer toe intact is opgegraven, rust tegenwoordig in een glazen schrijn in de kapel van de Espace Bernadette.

www.nevers-tourisme.com

Vézelay, start naar Santiago de Compostella

In de periode van de bedevaarten naar Santiago de Compostella boden de inwoners van Vézelay onderdak aan zo’n 10.000 pelgrims. De klim naar de prachtige basiliek Ste-Madeleine is als een spirituele initiatie: dit eeuwenoude christelijk geestelijk  centrum behoort sinds 1979 tot het Werelderfgoed van de Unesco.  Door de eeuwen heen vonden kunstenaars en schrijvers hier inspiratie, en nog steeds waart de geest van de romaanse kunst rond….
www.vezelaytourisme.com

Apremont-sur-Allier, oud prentenboek komt tot leven

Comfortabel genesteld in een meander van de Allier is dit middeleeuwse dorp inderdaad een van de ‘mooiste dorpen van Frankrijk’.
Langs de ongerepte oevers, aan de voet van het kasteel (met schitterende bloementuin van 5 ha) is de tijd blijven stilstaan: vakwerkhuizen in roze okerkleurige tinten zij aan zij langs de enige hoofdstraat, daken met leien dakpannen, achter iedere hoek muren die schuilgaan achter het groen, perfect gesnoeide haagjes en mooie bloemrijke terrassen. In de stallen van het kasteel wordt een verzameling koetsen uit de 19de eeuw tentoongesteld in het Musée des Calèches .
www.apremont-sur-allier.com

Abdij van Noirlac, het rijke kloosterleven bewaard

Deze cisterziënzerabdij aan de oevers van de Cher, is één van de best bewaarde en meest volledige kloosters van Frankrijk. Het vertelt negen eeuwen turbulente geschiedenis, en herbergt momenteel het Centre culturel de rencontre, waar culturele en artistieke evenementen voor een breed publiek worden georganiseerd.
www.abbayedenoirlac.com

Kastelen aan de Loire, trotse getuigen langs een legendarische rivier

Door de koers van de rivier te volgen, zijn de kastelen aan de Loire te ontdekken: bouwwerken uit de Renaissance, middeleeuwse vestingen, al het gebouwde erfgoed langs de Loire staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Koningen, kunstenaars en beroemde auteurs hebben zich niet vergist. Door de charme van de Loire, kozen velen er voor hun woonplaats aan de oevers van de rivier te bouwen. Elk van deze monumenten heeft zijn eigen rijke geschiedenis.
www.chateauxloire.com

La Borne, potten bakken tot kunstvorm verheven

De aanwezigheid van vette klei ligt aan de oorsprong van de pottenbakkerstraditie in de Berry, en dit al sinds het begin van onze tijdrekening. La Borne is een oud pottenbakkersdorp met een lange keramiekgeschiedenis: enkele honderden jarenlang werd er gebruiksgoed geproduceerd, dat in reusachtige houtovens gebakken werd, traditioneel Frans gres.

Recent is het potten bakken aan een nieuw leven begonnen:
in het Musée de la Poterie, het Centre de création céramique de La Borne en de gratis toegankelijke ateliers van de plaatselijke kunstenaars ontdekt u het vakmanschap van de pottenbakkers uit de regio. Zin in een cursus boetseren of potten draaien?
Inschrijven via www.laceramique.com
www.laborne.org

Château de Meillant, magisch kasteel

Beschut en ver weg van de bewoonde wereld, tussen bossen en moerassen, bouwde Karel Chaumont d’Amboise dit kasteel in renaissancestijl. De huidige eigenaars, de markies en markiezin van Mortemart, stammen in rechte lijn van hem af.

De schitterend gemeubileerde kamers met brede gesculpteerde haarden, en muren bedekt met leer uit Cordoba weerspiegelen nog steeds de grandeur van de opeenvolgende adellijke generaties. In de oude kelders heeft cmen het leven in Frankrijk door de eeuwen heen nagebouwd in miniatuur, een soort Madurodam van het verleden.
www.chateaudemeillant.fr

Guédelon, burchtenbouw naar middeleeuws model

Een kasteel bouwen met de bouwtechnieken en materialen uit de 13de eeuw: 50 arbeiders startten dit project in 1997 en hopen het in 2025 te voltooien. Middeleeuwse manuscripten en tekeningen worden getoetst aan de werkelijkheid.

Proeven doen met een tredmolen en een kruisbooggewelf, terwijl in een houtoven duizenden tegels en dakpannen bakken: beetje bij beetje geven de middeleeuwse technieken hun geheimen prijs.
www.guedelon.fr

Route de Jacques Coeur, 30 culturele hoogtepunten op een rij

De historische route Jacques Coeur doorkruist de streek en omvat 10 privékastelen, een abdij, zes steden of openbare monumenten, naast nog 14 musea en bezienswaardigheden in de buurt. Met de “Pass Privilège de Jacques Coeur” geniet de leergierige bezoeker overal tariefreductie.  Niet alleen met de auto, maar ook per fiets kan men het parcours volgen (www.berrycyclettes.fr), en de allerkleinsten kunnen langs het traject als volwaardige schattenjagers raadsels ontrafelen. Vanuit Pouligny laat de route zich ontdekken in verschillende lusvormige uitstappen.
www.route-jacques-coeur.org

…en ook nog…

Aubigny-sur-Nère (Schotse voetafdruk van de Stuarts)
Musée de la Loire  (in Cosne-sur-Loire)
Musée des métiers (in Argent-sur-Sauldre)
Musée du Berry (in Bourges)
kasteel van Nohant
kasteel van Valençay
Mehun-sur-Yèvre,

NATUUR

In de Val de Loire heerst harmonie tussen mens en natuur: de kastelen, steden en dorpen, de riviercultuur en wijnproductie liggen in een schitterend decor, dat zich laat ontdekken te voet, per fiets, te paard, per kano of kajak.

Fôret de Bertranges

Meer dan 10000 ha ongerept eikenwoud, het tweede grootste oerbos van Frankrijk, oorspronkelijk geschonken aan de benedictijnen van La-Charité-sur-Loire in 1121, en momenteel staatsbos: te voet, per fiets of te paard zijn dassen, vossen, marters en herten te ontdekken via uitgestippelde routes (verkrijgbaar in het Office de tourisme in La-Charité-sur-Loire).

Ook de oude werkplaatsen van de vroegere metaalverwerking bleven bewaard: van de 14de tot in de 19de eeuw werd in dit gebied intensief ijzer gesmeed, dankzij het aanwezige ijzererts, de houtskool, en de haven van La Charité, waar het in de tijd van de scheepvaart op de Loire enorm druk was.
www.lacharitesurloire-tourisme.com/La-Foret-des-Bertranges

La Réserve naturelle du Val de Loire

Een natuurreservaat exact halverwege het lange traject van de Loire tot aan de Atlantische Oceaan strekt zich uit over 19 km tussen La-Charité-sur-Loire en Pouilly-sur-Loire. Zandbanken, rivierstromingen, beboste eilandjes, kreken, inhammen en moerassen : deze mozaïek van contrasterende ecologische systemen, gemodelleerd door de rivier, biedt de gunstigste leefomstandigheden voor fauna (270 soorten) en flora (200 soorten).

Enkele beverfamilies en talloze trekvogels zijn te observeren tijdens een trektocht te voet, met de fiets of met een kajak. De camping in La Charité (linkeroever) is het startpunt voor natuurroutes van 3,5 tot 6,5 km. Folder gratis te verkrijgen bij het Office de Tourisme.
www.reserves-naturelles.org/val-de-loire

De tuinen van de Priorij d’Orsan, de belofte van een hemels paradijs

De Prioré Notre Dame d’Orsan is met veel elegantie uit het verleden herrezen. Om de sfeer van de kloostertuinen waarheidsgetrouw te herstellen hebben de tuiniers zich gebaseerd op de middeleeuwse miniatuurschilderkunst. Mooie gevlochten omheiningen vormen de afscheiding van de tuin, met hoge perken, prieeltjes en tongewelven. U kunt in alle rust op ontdekkingstocht gaan door de tuinen, moestuinen, boomgaarden, de eenvoudige tuin, het doolhof van fruitbomen en de rozentuin van Marie. Orsan heeft zich met veel talent aan de kunst van het tuinieren gewijd. U zult hier genieten van de rust en nieuwe inspiratie opdoen. U kunt er eveneens in het weekend en alle dagen in de zomer lunchen, op het menu staan groenten en vruchten uit de tuin. En van de lente tot Kerst zullen de evenementen en animaties uw bezoek aan Orsan gegarandeerd tot een leuke ervaring maken.

…En ook nog…

Parc naturel régional de la Brenne (het land van de duizend meren)
Etang du Puits (175 ha water aan de Sauldre)
Parc floral in Apremont-sur-Allier
Moerastuinen in Bourges
Route des Jardins secrets en Berry (www.jardins-de-france.com)

SPORT

La Loire à vélo, unieke fietsroute

Aangelegd om de luchtvervuiling te beperken doorkruist dit interregionaal parcours van 800 km zes departementen waaronder Cher (40 km lang). Vlak langs de langste rivier van Frankrijk, de laatste wilde rivier van Europa,  door een dal waar het wemelt van culturele en natuurlijke rijkdommen, dwars door karakteristieke dorpjes komt u terecht in een uitzonderlijk cultureel natuurgebied, dat is ingeschreven op de werelderfgoedlijst  van UNESCO als ‘levend cultuurlandschap’. Grote verlaten stranden, immense zandbanken of ‘boires’ (dode aftakkingen) die in de zomer droog staan zijn het woonoord van sternen, futen, visarenden, blauwe reigers, bevers en vissen van de Loire…
www.fietsen-loire.com

Pelgrimstocht naar Santiago de Compostella

Er bestaan tijdloze wegen, platgelopen en uitgesleten door duizenden voetgangers gedurende meer dan 1000 jaar: pelgrimstochten te voet van honderden kilometers dwarsdoor Frankrijk zijn vanaf de XIde eeuw ontstaan. Er zijn 4 historisch erkende routes naar Santiago de Compostella: de Via Lemovicensis die vertrekt uit Vézelay, en via La-Charité-sur-Loire naar Bourges gaat passeert domein Pouligny.

De routes naar Compostella worden aangegeven met het logo van de Sint-Jakobsschelp, door een geel en blauw logo (Europese culturele route) of door een dubbele streep met rood en geel als het om een stuk GR-route gaat. De routebeschrijving “Sentiers vers St.Jacques-de-Compostella via Vézelay” is uitgegeven door de Fédération Française de la randonnée pédestre.

www.tweevoeter.nl/santiago

Watersport op de Loire

Van op het water ziet de Loirevallei er heel anders uit. Kajak en kano lenen zich hiervoor uitstekend: laat u zachtjes meevoeren op de stroom langs maagdelijke eilanden met hun witte zandstranden, en kijk uit naar eenden, waadvogels, zangvogels en roofvogels, naast beverfamilies en andere rivierbewoners.

Alleen of met de hele familie, het hele jaar door zijn vertrek en aankomst mogelijk in La Charité, in de zomer zelfs dagelijks.
Reserveren kan voor een halve of hele dag, maar ook voor een driedaagse excursie, waarbij bivakkeren op een eiland wordt voorzien. Zonder gevaar, en onvergetelijk!
www.canoe-lacharite.fr

KAAS MET KARAKTER

Crottin de Chavignol AOC

Vernoemd naar een gehucht nabij Sancerre wordt deze pittige geitenkaas met AOC-keurmerk al geproduceerd sinds de 16e eeuw. Rond en klein, vers of gerijpt is hij lekker in gastronomische slaatjes, maar ook zeer geschikt bij de witte wijn van Sancerre.

Pyramide de Valençay AOC

De wrongel van aangezuurde rauwe geitenmelk wordt in  piramidale vormen gegoten, en daarna met een mengsel van zout en as gezouten. Lekker bij een rode wijn van Valençay!

Pyramide van Pouligny-Saint-Pierre AOC

Alweer een piramidevormige geitenkaas gemaakt van rauwe geitenmelk. De zuivel van de kaas is mooi wit en heeft een kruimelige maar zachte structuur. De gekruide, licht zilte smaak komt van grazende geiten uit een veengebied waar veel wilde kruiden, bloemen en heide groeien. Tijdens rijping ontstaat er een blauwe flor op de buitenkant. Misschien wel de lekkerste geitenkaas!

... EN HEMELS ZOET!

Le charitois en la charitoise

In het restaurant La Poule Noire, tegenover de Confiserie du Prioré in La-Charité-Sur-Loire is in 1988 een merkwaardig huwelijk voltrokken tussen een oude snoeper, “Le Charitois” en een jong snoepje, “La Charitoise”. De charitois, zachte karamel met chocolade- of koffiesmaak in een amberkleurig omhulsel van suiker, zou al van 1921 dateren. In de jaren 1980 ontwikkelde een nieuwe confiseur de charitoise, met een hart van praliné. Een bezoek aan de Confiserie du Prioré (11, Place des Pêcheurs) is ook een lust voor het oog, want de zaak is nog autentiek, “zoals toen”, ingericht.

Les Forestines

Sinds Georges Forest in 1879 de eerste gevulde bonbon uitvond bewaren de ‘Forestines’ hun fabricagegeheim en worden ze uitgevoerd naar de hele wereld vanuit de prachtige winkel in Bourges die in 1884 is gebouwd. (Place Cujas, 3)
www.forestines.fr

Le négus

Toen in 1901 de keizer van Ethiopië (de “negus”) op bezoek kwam in Frankrijk, werd door de confiseur Grelier in Nevers een bonbon met zachte caramelvulling en krokante suikerkorst gecreëerd die négus werd gedoopt. Zijn snoepwinkel bestaat nog steeds en draagt de naam “Au Négus” (Rue François Mitterand, 96)
www.au-negus.com

 

…en ook nog…
Artisanale walnotenolie
Appelsap uit de boomgaarden van Saint-Martin d’Auxigny (nabij Bourges)
Les Chocolats Talleyrand in Valençay

SHOPPING

Shoppingcenter “Avaricum”
32 boetieks in een splinternieuw koopcentrum in hartje Bourges, met 350 beschikbare parkeerplaatsen: klaar om ontdekt te worden.
8, avenue Peterborough, Bourges
Openingsuren: maandag-zaterdag 10u-19u30

 

Arômes du Vieux Bourges
Dit imposante huis met een etalage getuigt van een prestigieuze geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen… De geuren van gekruide gebak, gembersmaken, kersen, kaneel… vullen deze winkel.
11, Place Gordaine, Bourges
TEL/Fax: 02 48 24 64 25

 

Atout Fruit
Een bar die vruchtensappen serveert met warme kleuren om de 83 smaken van de siropen MONIN te ontdekken of herontdekken. Dit huis is sinds 1912 in Bourges geïnstalleerd en vernieuwt voortdurend de smaak van de siropen, gedurfd, fantasierijk en smakelijk.
10, rue de Sarrebourg, Bourges
TEL: 02 48 20 22 45